2011-05-18

Onsdagsgolfen är ute i det gröna


Onsdagen den 18:e maj och dagen efter ett historiskt skyfall men idag skiner solen. Regnvatten är allra bäst för banan just för att det sprids jämt över hela och att det innehåller en massa godsaker för gräset. Detta medför idag, när solen skiner, att det växer så det knakar. Ruffen blir fet och kraftig, fairway håller på att växa ihop, greenerna kommer mer och mer men vi vågar inte riktigt sätta i flaggorna.Jag ber om tålamod för så snart vi känner att de tål spel så öppnar vi. Vissa ligger lite före och andra släpar lite men i det hela så är de igång. De greener som är öppna och har lite vinterskador får i dagarna en stödsådd och en skyddsdress för att frön och nya plantor skall få den bästa miljön att etablera sig i. Den mörka mulldressen alstrar också värme vilket behövs då tempen fortfarande kryper ner mot 0:an på nätterna.
Ett bekymmer vi har är att många av de sämre greenerna ligger länge i skugga. Det mesta av fotosyntesen, ni vet hela funktionen med solen och omvandling i plantan, sker mellan 8 och 12 på förmiddagen. Tyvärr ligger då många greener i just skugga och kommer inte åt solstrålarna. Trots trädfällning runt green 2 bl.a. så är det skugga långt in på dagen. På bilden ser vi morgonsolen kämpa för att komma åt gräset.

Många frågar mig varför vi har drabbats av alla dessa vinterskador och jag har inte något enkelt svar på det. Att andra banor har olika förutsättningar som passade bättre i år kan vara en orsak. Att vårat mikroklimat, hur vädret är just på vår plats, är annorlunda och inte stämde just i år.
Främst tror jag att det var det snötäcke som låg i nästan 5 månader som var boven i dramat.
Nu är det ingen ide att gråta över spilld mjölk utan vi ser positivt framåt och kämpar tillsammans för att det skall bli en så bra säsong som möjligt. Att gå runt och sura och klaga har aldrig gjort något bättre.
Full fart framåt!//Banchefen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.