2011-08-29

Förberedande invintring av greenerna


Mitt i brinnande säsong så börjar förberedelserna för invintring av greenerna. Det är ljuset som styr de processer i gräset som gör att det börjar att lagra kolhydrater för att klara den långa vintern. Ungefär som en idrottsman eller kvinna som laddar inför en tuff utmaning. Som alla har märkt så blir dagarna drastiskt kortare och kortare.
Det innebär också större temperaturskillnader mellan dag och natt vilket medför stor daggutfällning på morgnarna. En dagg som gör hela banan fuktig, bra för att vi inte behöver vattna men inte så bra för sjukdomstrycket på tex. greener och övriga finklippta ytor.
Det är hela tiden en kamp för att hålla sjukdomarna borta. Nu när det poppar upp svamp ute i skogen så gör det också så på greenerna. Vi måste vara extra vaksamma på det nu. Du som golfare kan hjälpa till med att laga nedslagsmärken, det är nämligen där som angreppen gärna startar.
För att lindra så daggar vi av på morgnarna så mycket vi hinner och vi luftar och dressar för att försöka skapa så torra ytor som möjligt. En del vätmedel, ett slags diskmedel, som minskar ytspänningen på vattnet och gör att det försvinner ner i markprofilen istället för att ligga kvar på ytan används också.
Både kemiska och biologiska preparat används för att begränsa svamp skador.
Tänk nu inte på detta utan svinga lugnt!!//Banchefen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.