2011-07-28

Greenhastighet


Många bedömer en golfbana efter hur snabbt eller sakta det rullar på greenerna. Någon har spelat en mästerskapsbana före eller efter en stor tävling och upplevt glashala greener snudd på parkettgolvshastighet. Varför kan inte vi ha så snabba greener hela tiden?
Förklaringen är att man kan ha snabba och framförallt jämna greener men ibland innebär det att man stressar gräset kraftig om man tex. klipper det för kort. Stress kan innebära att sjukdomar eller insekter angriper bladen och rötterna.

Att tunna ur greenerna med vertikalskärning är ett bra sätt och att lägga tunna sanddressar ett annat. Det klart bästa sättet är att alltid klippa med sylvassa klippcylindrar och att välta efteråt.

Problematiken blir när man dressar och sedan skall klippa i det. Det är som att klippa med en sax i sand, ni förstår att den saxen blir snabbt slö och måste vässas.
Sanden gör under för gräset, förutom att den fyller upp små håligheter såsom dåligt lagade nedslagsmärken så stimulerar den rot tillväxt och det är mycket bra då gräset tar upp sin näring och vatten genom rötterna. Stort rotsystem kan ta upp mycket.

Vertikalskärningen gallrar bort plantor för att det inte skall bli för tätt. För täta greener blir tröga och styriga. Bollen ormar sig fram över greenen. Man fyller tomrummet med sand och plötsligt rullar bollen jämnt och snabbt.

Nu 14 dagar före klubbmästerskapen börjar vi att vässa greenerna. Vi sänker klipphöjden en halv mm. Vi vältar oftare och under nästa vecka kommer vi att vertikalskära och dressa. Vilken dag för vädret bestämma. Det går inte i starkt solsken eller i ösregn. Svinga lugnt//Banchefen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.